Amerika ve Rusya Arasındaki Uzay Yarışı

  
1957-1975 tarihlerinde Amerika ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında herhangi bir resmilik olmamasına rağmen süren bir rekabettir.
  Uzaya uydu, sonda yollamak ve keşfetmek, uzaya, aya insan yollamak için iki ülkenin kıyasıya girdiği rekabet ve çaba denilebilir.Bu uzay yarışı Soğuk Savaş'ın başlangıcı olarak gösterilebilir.
  Yarışın asıl başlangıcı 2.Dünya Savaşı'ndan kalan roket teknolojisi ve Sovyetlerin 4 Ekim 1957'de Sputik 1 adı verilen ilk yapay uyduyu fırlatmasıyla başlar.Bu başlangıçtan sonra iki ülke birbirini olası bir savaştan önce moral düşürme amaçlı uzay teknolojisini kullanırlar.
  Uzay yarışında Sovyetlerin üstünlüğüne ABD karşılık verme arayışlarına girer.ABD aya insan gönderme ve geri dünyaya getirme amacıyla Apollo adlı projeyi başlatır.
  Sovyetlerin insansız uzay roketinin Ay'a daha önce ulaşmış olmasına rağmen, Amerika 20 Temmuz 1969'da Ay'a ilk adım basan Amerikalı Neil Armstrong ile bir nevi uzay yarışını galibiyetle bitirir.Bu tarihi an yaklaşık 500 milyon kişi tarafından izlenir ve 20 yy.'ın en büyük, en önemli olaylarından biri olarak tarihe geçer.

Popüler Yayınlar