Mimar Sinan Kimdir ?


 Mimar Sinan, 1490 yılında Kayseri, Ağırnas köyünde dünyaya geldi.Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul'a geldi ve mimarbaşı oldu.
  Mimar Sinan'ın mimarbaşı olmadan önce 3 önemli eseri vardır.Bu eserler; Hüsreviye Külliyesi (Halep), Çoban Mustafa Külliyesi (Gebze) ve Haseki Külliyesi'dir.(İstanbul)
  Mimar Sinan 'ın mimarbaşı olduktan sonrada 3 muhteşem eser daha yaparak sanatını basamaklar halinde geliştirmiştir. Bu üç büyük eser ise Şehzade Başı Camii, Sahzade Başı Külliyesi (İstanbul) ve İstanbul'daki en büyük eserlerden biri olan Süleymaniye Camii'dir.Mimar Sinan 'ın kendi söylemiyle kalfalık döneminde yapmıştır.
   Türklerin mimari alanda yetiştirdiği en önemli ve en büyük mimarı, doksan yaşın üzerinde hayat sürmüştür.Eserlerininin bir çoğu İstanbul'da olup Osmanlı zamanında önemli mimari yapıtlar yapmış ve bugüne kadar ilgiyle gidip ziyaret edilmiştir..1588 yılında İstanbul'da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında kendi yaptırdığı türbeye defnedilmiştir.
  Mimar Sinan hiçbir zaman ihtiyacından fazla malzeme kullanımına gitmedi ve yapısını bir bina bütününde tamamlayarak onu bir kubbe ile tamamladı.
  Her mimarı eserinin kendine has bir özelliği ve biçimi olup mevcut imkanları en iyi biçimde kullanmayı bildi.Akılda kalıcı ve sade bir yapıt ile günümüzdeki mimarlık teknolojisini dört asır önceden kullandı.Bu yaptığı önemli sanatlarla dünyaca tanınan önemli bir mimar olarak anıldı ve anılmaya devam edecektir.

Popüler Yayınlar