Süper Mücit Nikola Tesla


Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856'da dünyaya gelmiştir.Sırp kökenli amerikan fizikçi ve bilim adamıdır.Dünyaya birçok mucit getirerek bilim tarihinin köklerini değiştirmiştir.Birçok deneye ve icata imza atmıştır.
  Nikola Tesla'nın en büyük icadı elektriği kablosuz olarak taşınabileceğini bir fuara katılarak ispatlamasıdır.Bugünkü iletişim ve uzay teknolojilerinin temelini atmıştır.Herkesin ona akıl hastası veya sosyopat demesine rağmen , bütün varını yoğunu insanlığın daha rahat bir yaşam sürmesi için harcamıştır.
  Nikola Tesla'nın babası papazdı.Babasının,oğlu gibi papaz olmasını istiyordu.Annesi okuma yazma bile bilmemesine rağmen çevresi tarafından ''pratik ev aletleri'' mucidi olarak tanınıyordu.Nikola annesini hep ''yaratıcı bir dahi'' olarak tanıtırdı.Annesi sayesinde matematik ve fiziğini ilerleten Tesla, Amerika Prag Politeknik Üniversitesi'nde okudu.
  Tesla 5 çocuklu bir ailenin çocuğu olup 12 yaşındaki ağabeyini at kazası nedeniyle kaybetmiştir.Bazı yazılı kaynaklarda atın Tesla tarafından ürkütüldüğünü ve onun yüzünden ağabeyinin ölümüne neden olduğu yazmaktadır.
  Bilim ilgili ilgisi ve asosyal olması nedeniyle 3.sınıfta okulu bıraktı.Daha sonra ailesinin yanından ayrılarak araba fabrikasında çalışmaya başladı.Ekonomik sıkıntılarından sonra üniversiteye başladı ancak babasının ölümü nedeniyle okulu bıraktı ve bir telefon şirketinde çalışmaya başladı.Okuldaki döneminde doğru akım ve dinamolar hakkında birçok bilgi elde etti.Çalıştığı telefon firmasında regülator benzeri kontrol cihazları yaptı.
  Hayatının son zamanlarında giderek içine kapanık olarak yaşadı.Bibliyografisini yazmak için teklif sunanları reddediyordu.Not almaz, her şeyi aklında tutardı.II.Dünya Savaşı sırasında vefat ettiğinde ABD Askeri Güçleri tarafından üzerinde çalıştığı teleforce silahına el konuldu.
  Kendi özgü huyları vardı.Edison ile birlikte verilen Nobel Ödül ve 4.000 dolarlık ödülü reddetti.Daha sonra Edison severler tarafından verilen Edison Madalyası'nı kabul etti.Yaptığı sayısız buluş ve 250'den fazla patentiyle büyük işlere imza attı.Hatta 7 Ocak'ta birçok Amerikan eyaletinde Tesla Günü olarak kutlanmaktadır.
  Time Dergisi, 1931 yılında Tesla'yı derginin kapağı yapmıştır.Yaptığı sayısız buluşla milyonlar kazanabilirdi ancak insanlık için feda etti.Hayatının son günlerinde otel odalarında alacaklılarından kaçarken New Yorker Oteli'nde hayatını kaybetti.
NOT
  *Tesla 1884'te Birleşik Devletlere ilk defa geldiğinde Thomas Edison için çalışır.Edison ampulun patentini almıştır ancak bunu dağıtacak bir sistem aramaktadır.Edison bu konuda Tesla'dan yardım ister ve bu işin karşılığında büyük bir miktar para vereceğini söyler.Tesla sistemin sorunlarını çözer ve tamamlar ancak Edison belirttiği parayı vermez.Edison ölüm döşeğindeyken Tesla'yı özür dilemek için yanına çağırır ancak Tesla: ''Vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm'' diyerek teklifini reddetmiştir.
  *Tesla'nın insanlık için en büyük düşüncelerinden biri tüm dünyaya bedava elektrik dağıtmaktı.1900 yılında yatırımcıların yardımıyla Tesla Telsiz Yayın Sistemi adlı projesine başlar.Ancak yatırımcılar dünyaya bedava enerji dağıtılacağını anlayınca yardımlarını geri çekerler.Eğer yatırımlar devam etseydi belki tüm dünyaya elektrik bedava dağılabilecekti.
  *Ford ilk motorlu aracını tanıtırken Tesla yanına gider ve bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını söyler ancak Ford pek aldırış etmeyerek dinlemez.Tesla ateşleme sistemini icat eder ve Ford'a gösterir.Ford uyanık davranarak Tesla'nın tasarladığı icadın hemen patentini alır.

Popüler Yayınlar