Beynimizin Yüzde Kaçını Kullanıyoruz ?

  İnsanlar çok zeki yaratıklardır.Zeki olmakla beraberi beyinlerini en iyi kullanan canlılardır.Ancak çok zeki canlılar olmamıza rağmen beynimizin çok az bir miktarını kullanırız.Peki neden beynimizin birazını kullanıyoruz ? yada tamamını kullansak neler olur ?
  Zekanın en iyi bir şekilde kullanılması, kazanılan bilgilerin ne kadar başarılı olarak kullanılması, birleşmesi ile alakalıdır.Bu birleşme de beyindeki sinir hücreleri arasında kurulan çeşitli bağlantılar sonucu gerçekleşebiliyor.Kısacası bir insanın beyninde ne kadar bağlantı varsa o kişi, bilgilerini o derece ''zekice'' kullanabiliyor.
  Bazı kişiler ise çeşitli nedenler ile veya çeşitli yardımcı olacak uygulamalarla zeka gelişimine yardımcı olabiliyorlar.
  Peki beynimizin neden tamamını yani %100'ünü kullanmıyoruz ? Bu sorunun belirli nedenlerini açıklayalım.
  Beynimizde 10-12 milyar sinir hücresi bulunur.Ancak bildiğimiz gibi beynimizin az bir miktarını kullanırız.Bunun nedeni ise olgun sinir hücrelerinin kendini yenileyebilme özelliğinin bulunduğu ancak bu yenileme özelliği, çok yavaş ve sınırlıdır.
  Beyin, yaşadığı süre boyunca edindiği bilgileri depolar ve kazanılan bilgiler, sinir hücrelerine işlenir.Buradaki diğer sinir hücreleri ile bağlantılar kurulur.Böylelikle beyinde yeni bilgiler depolanır.Öğrenilen her bilgiyi etkin olarak kullanma ve olaylar arasında bağlantı kurarak yorum yapma, sinir hücreleri arasındaki bağlar ile gerçekleşir.Herhangi bir darbede hücrelerin yok olmasına da neden olabilir.Bu durumda beyin, kullanılmayan yani yedek hücreleri kullanır.Benzer bir şekilde, yeni bilgiler öğrenildiğinde yeni hücre ve yeni hücre bağıntıları oluşur.Sinir sistemindeki dinlenme durumunda ise beyin gerekli aktarımları yapar ve bağıntıları kurar.Ayrıca bu dinlenme durumu, en önemli aşama denilebilir.Bu nedenle uyku düzeni, beyinin iyi bir şekilde çalışması için önemlidir.
  Kısacası eğer beynimizin tamamını kullansaydık evrendeki en zeki canlılar olabilirdik ancak en kısa verimli yaşam süresine sahip insanlar olurduk.

Popüler Yayınlar