Dinozorlar Nasıl Yok Oldu ?



Dinozorlar, 150 milyon küsür yıl önce yaşamış canlılardır.Dinozorlar ilk kez 230-225 yıl önce görüldüler.Yaklaşık 65 milyon yıl önce de nesilleri tükenmiştir.
  Dinozorların 150 milyon yıl nasıl yaşadıklarını şöyle açıklayabiliriz.

  • Çevreye uyum sağladılar
  • Tüylü ve su geçirmez derileriyle korundular
  • Yumurtalarının sert kabuklu olmasıyla pek çok yavru yaşayabildi
  • Bazılarının et bazılarının ise ot yemesiyle yiyecek sıkıntısı çekmediler
  Yeryüzünde 850'den fazla dinozor türü bulunmaktaydı.Bu dinozorların bazıları et bazıları ise ot yiyordu.Dünyada yaşamış en büyük canlılar olarak bilinirler.
  Her dinozorun kendi özgü bir özelliği vardı. Örneğin triceratops,başında üç boynuz taşırdı.Ankylosaurus ise çıkıntı kemiklerle korunurdu.
  Dinozorların nasıl yok olduğu yüzyıllarca bilim adamları tarafından tartışılan bir görüş olmuş, birkaç farklı teori ortaya çıkmıştır.1980'de Nobel'i kazanan fizikçi Luis Alvarez ve jeolog oğlu ile dinozorların göktaşı ile ortadan kaktığı görüşünü bulmuşlardır ve Alvarez'in bu görüşü diğer bilim adamları tarafından da ağırlık kazanmış ve sonraki yıllarda bu görüş kabul olmuştur.Yapılan araştırmalarla da bu görüş kanıtlanmıştır.Alvarez'in görüşü ile 65 milyon yıl önce yaklaşık 10 km çapındaki bir taşın dünyaya çarpması ile dinozorların çok büyük bir miktarda etkilenmesine neden olmuş,bu çarpma sonucunda canlıların %70'i yok olmuştur.Çarpma sonucunda dünya,toz bulutlarının altında kalmış ve yeryüzü günlerce karanlık kalmış, sular donma noktasına gelmiş ve asit yağmurları yağmıştır.Aylarca süren bu dönemde, besinler ışık olmadığından fotosentez yapamamış ve dinozor neslinin sonunu getirmiştir.Dünya hiç güneş göremeyince Buz Devri oluşmuş ve dinozorlar bu sürede yavaş yavaş yaşamını yitirmiştir.

Popüler Yayınlar