Kırmızı Rujun Tarihi


Antik Mısır
  Tarihte ilk kırmızı ruj kullanımına antik mısırda rastlanır.O zamanda dudağa sürmek için kırmızı ton vermesi amacıyla değerli taşlar ezilir ve sürülürdü.Bu çeşit ruju sadece kadınlar değil, erkekler de kullanıyordu.
  Mısır'ın Kraliçesi Kleopatra kırmızı rujlarıyla tanınır ancak bu kırmızı rujlar değerli taşlardan değil,kırmızı böceklerin ezilmesiyle yapılıyordu.
  Kleopatra'nın bu rujunu gören diğer mısırlı kadınlar, kırmızı rengi dudağa sürmek için ilginç yöntemler denediler.Birçok maddeyi birbirleriyle karıştırarak zararlı toksitler, birçok kişinin zehirlenmesine ve ölümüne neden oldu.
16. Yüzyıl
  On altıncı yüzyıl'da ise bu sefer kırmızı makyajla I.Elizabeth'i görüyoruz.O ise kırmızı ruju bal mumu ve bitkileri karıştırarak oluşturuyordu.
  Hatta bu yüzyılda makyajın ölümden koruduğuna inanıyorlardı ancak kraliçe öldüğünde bile kraliçenin yardımcıları makyajlarını yapmaktan eksik kalmadılar
17.Yüzyıl
  On yedinci yüzyıl,on altıncı yüzyılın tersine tutuculuğun hedefine geldi.Hatta düğünü olan kişinin,düğünden önce makyaj yapmasıyla düğünün iptal edilebileceğine dair bir yasa çıkartıldı.İngiltere'de 17.yüzyıl'da makyaj sadece hayat kadını olduğunun göstergesiydi.
  Fransa'da ise on altıncı yüzyıldaki gibiydi.Soylular çeşitli ürünlerle yüzlerini renklendirirken, doğal yüz fahişelere özeldi.
19.Yüzyıl'ın Sonları
  On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Kraliçe Victoria'nın kırmızı rujları hoş bulmamasıyla bu dönemde makyaj pek trend olarak gösterilmedi.
  Amerika'da ise ilk ruj reklamı 1980'lerde yapıldı.Bu reklamdaki ruj ise cochineal böceğiydi.
1900-1920
  1900'lerin başında rujlar gene trend haline geldi.1915'te Maurice Levy günümüzde kullanılan ruj tüpüne benzer bir tüp icat etti.1923'te ise rujlar çevir aç haline geldi.Bu kullanışlı şeylerin oluşmasıyle birçok kozmetik devlerin kurulmasına neden oldu.
1930
1930 yıllarında reklam ve pazarlama dünyası kozmetik işine koyuldu.Bu dönemde rujlar savaş ekonomisine katkıda bulunuyordu çünkü askerlik yapamayan kadınlar ruj alarak ekonomiye yardım ediyorlardı.Güneşten koruyan ilk rujlar ise yine bu tarihte ortaya çıkmıştır.
1940
1940'larda ekonominin düşmesi kozmetik ürünlerininde satılmaması anlamına geliyordu.Bu durumla birlikte 1940 yıllarında kalıcı rujlar çıktı.Bu rujlar bütün gün kalıcı olduğu öne sürüldü ve o yıl patlama yaptı.Bu sıralarda ise amerikan kadınların %40'ı ruj kullanıyordu.
1950
1950 yıllarına gelindiğinde rujlar çekiciliğin yanı sıra seksilik anlamına da geliyordu.Marilyn Monroe,Rita Hayworth ve Ava Gardner gibi ünlülerle 50 yıllarda kırmızı rujlar adeta altın çağına ulaştı.
1960-1970
Bu yıllara kadar sadece kırmızı ve tonlarında üretilen rujlar, pembe ve mavinin tonlarını da ekleyerek yeni bir çağa geçiş yaptı.
1980
80'lerde Madonna sayesinde kırmızı ruj tekrar trend haline geldi.
1990
Grumge akımı ile kadınlar kırmızı ve tonları yerine bu yıllarda kahverengi ve tonlarını tercih ettiler.
2000
2000 yılına geldiğinde artık birçom sanatçı her konserinde kırmızı rujlarından vazgeçmedi.Lady Gaga gibi sanatçılar 2000'li yıllarda kırmızı ruja önderlik yaptılar.

Popüler Yayınlar